Hollandsche Zeilvloot

Hollandsche Zeilvloot

Natuurlijk op ’t water

9 juni 2021: Oprichting Stichting Promotie Hollandsche Zeilvloot

Exact een jaar na de manifestatie Red de Hollandsche Zeilvloot, komt vanuit de schippers en eigenaren van de traditionele zeilschepen een nieuw initiatief. Op 9 juni 2021 om 10 uur werd vanuit Het Scheepvaart-museum het startsein gegeven voor Stichting Promotie Hollandsche Zeilvloot. Onder toeziend oog van Melanie Alzafari van Zuidbroek Notarissen uit Amsterdam, werd de stichting leven ingeblazen.

Na het tekenen van de oprichtingsakte werd de vlag van de Hollandsche Zeilvloot overhandigd aan de nieuwe voorzitter van de stichting, Patrick Poelmann. Vanaf traditionele zeilschepen door het hele land klonk op datzelfde tijdstip de scheepshoorn en werd de vlag van de Hollandsche Zeilvloot gehesen.

De stichting heeft als doel de naamsbekendheid van de vloot vergroten en het varen op traditionele Nederlandse zeilschepen te promoten.

Schippers en eigenaren van traditionele zeilschepen die varen met betalende passagiers kunnen zich als deelnemer via onderstaande link aanmelden voor de stichting. Deelnemers van de stichting komen uit eerder genoemde gelederen. Overige partijen en personen zijn ook van harte welkom en kunnen zich als buitengewoon deelnemer of donateur aan de stichting verbinden.

Meer over de stichting

Fondsenwerving en promotieplannen

De stichting heeft als doel het vergroten van de naamsbekendheid van de passagiersvaart met traditionele scheepstypen onder zeil én met betalende gasten. En alles wat daarmede verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn. Om dit doel te bereiken zal de stichting samenwerken met overheden, brancheorganisaties, bureaus voor toerisme en andere marketingorganisaties. De werkzaamheden van het (interim) bestuur van de stichting staan het komend half jaar in het teken van fondsenwerving en het ontwikkelen van promotieplannen.                                                                                 

'Samen bereiken we meer dan alleen'

Joost Martijn, woordvoerder Hollandsche Zeilvloot:

‘Het is zo bijzonder wat de manifestatie vorig jaar teweeg heeft gebracht. Het was echt overweldigend en het is heel gaaf om te merken dat het enthousiasme niet verdwenen is, mensen blijven vragen hoe het nu gaat.’

‘Vanuit de gedachte dat we met z’n allen meer bereiken dan alleen slaan we opnieuw de handen ineen. De dag van de manifestatie leek ons een bijzonder goed moment voor de oprichting van de stichting. We zijn heel trots op de club professionals uit verschillende branches die het bestuur willen vormen. Dat zegt echt voor ons ook iets over de potentie die deze professionals in onze branche zien.’ 

(interim) Bestuur

Patrick Poelmann, voormalig dijkgraaf en gedeputeerde
Michael Huijser, directeur Scheepvaartmuseum
Wilkin Kroon, reisorganisatie Local Hero Travel
Steven Schneider, sales & marketing professional
Joost Martijn, comitélid, eigenaar, schipper en woordvoerder 
Eelke Dykstra, comitélid, schipper en eigenaar
Pouwel Slurink, comitélid, afgevaardigde boekingskantoren
Hester Ozinga, comitélid, PR/Communicatie Hestag Media


Deelnemersraad

Irene Toxopeus, comitélid, eigenaresse Nirwana, Enkhuizen
Wilfred Spaargaren,  comitélid, eigenaar Sûdwester, Kampen
Marlous Moen, mede eigenaar Poolster, Harlingen
Alex Nolden, eigenaar Dageraad, afvaarthaven Lemmer
Rocky Magluto,  mede eigenaar Ortolan, Stavoren
Sjouke van der Lei, FrieseVloot kantoor manager
Mirjam Postuma, Gulden Leeuw en Hendrika Bartelds
Harry Muter, eigenaar Morgenster, Den Helder

Comitéleden Jelte Toxopeus en Femke van Straten ondersteunen met hun expertise en betrokkenheid waar nodig.

Manifestatie Hollandsche Zeilvloot

Na de lancering van de petitie Red de Hollandsche Zeilvloot, was er op 9 juni een manifestatie waarbij circa 175 historische schepen uit alle windrichtingen aandacht willen vragen voor de Hollandsche Zeilvloot en de oproep aan de minister voor een noodfonds. En onze noodkreet is gehoord. De overheid heeft onze sector erkend als cultureel erfgoed en heeft een bedrag van € 15 mln beschikbaar gesteld voor de ergste nood.

Bekijk de after movie
Manifestatie Red de Hollandsche Zeilvloot

Over de Hollandsche Zeilvloot

Verbinding, rust en zilte zeelucht

Sinds het ontstaan van de vloot in de jaren ‘70 zijn vele schepen van de sloop gered en zonder een cent subsidie weer gerestaureerd en onder zeil gebracht. Door ze geschikt te maken om te varen met betalende passagiers weten de schippers van deze oude vrachtschepen (de oudste is van 1875) in de vaart te houden. Naast de cultuurhistorische waarde van de schepen, is de vloot ook van grote toeristisch-recreatieve en maatschappelijke waarde.

Jaarlijks neemt deze vloot meer dan honderdduizend gasten uit Nederland en haar buurlanden mee naar plekken in Zeeland, op het IJsselmeer,  op de Wadden en over de wereldzeeën. Op een duurzame manier worden gebieden bezocht waar je zonder deze schepen nauwelijks komt. Juist nu natuur, verbinding, rust en zilte zeelucht zo belangrijk voor onze gezondheid blijken te zijn, is het voortbestaan van de rol die de Hollandsche Vloot daarin kan spelen, onzeker.

Natuurlijk op het water

De Hollandsche Zeilvloot is sinds afgelopen maart de gezamenlijke identiteit van de zeilende chartervaart in Nederland. Om sterk te staan richting de toekomst leek een gezamenlijke identiteit noodzakelijk. De lancering van de naam Hollandsche Zeilvloot – Natuurlijk op ‘t water was een eerste in een gezamenlijk optreden.

Contact

algemeen
bel : 06 – 244 53 575
info@hollandschezeilvloot.nl

media
bel : 06 – 421 35 734
media@hollandschezeilvloot.nl

Hollandsche Zeilvloot

Natuurlijk op het water